BCS language

Bosnia Remade je mjerodavan prikaz etnickog ciscenja i djelimicnog povratka izbjeglica od samog pocetka rata u Bosni i Hercegovini 1990-ih do danas. Gerard Toal i Carl Dahlman spajaju opsti pogled na citav rat od izbijanja sukoba do njegovih posljedica sa mikro-analizom tri grada koja su pretrpjela etnicko ciscenje a poslije rata docekala povratak izbjeglica.

Nakon 1991. godine, dogodila su se dva znacajna pokusaja prepravke etnicke geografije Bosne i Hercegovine. U prvom slucaju, nadmocne etno-nacionalisticke sile pokusale su izbrisati raznolike etnicke geografije bosanskohercegovackih gradova, sela i zajednica. Iako su razorile desetine hiljada kuca i zivota, ove sile nisu uspjele unistiti Bosnu i Hercegovinu kao drzavnu zajednicu. U drugom pokusaju koji se desio nakon rata, medjunarodna zajednica je, zajedno sa bosanskim zvanicnicima, pokusala da preokrene demografske i druge posljedice etnickog ciscenja. Iako je napredak bio neujednacen, ovaj drugi pokusaj je transformisao etnicku geografiju Bosne i Hercegovine i pruzio alternativu njenoj nedavnoj segregacijskoj proslosti.

Prikazujuci nacine suprotstavljanja etnickom ciscenju, Bosnia Remade pruza vise od opseznog opisa najteze Evropske politicke krize u zadnja dva desetljeca. Kniga nudi i pouke za suportstavljanje ovom dugotrajnom globalnom problemu.

Karakteristike

Prvi mjerodavan prikaz etnickog ciscenja u Bosni i Hercegovini i njegovih posljedica

Diskusija o znacenju etnickog ciscenja

Upotreba originalnih iskaza i presuda Medjunarodnog tribunala za ratne zlocine u bivsoj Jugosaviji

Komentari

“Bosnia Remade: Ethnic Cleansing and its Reversal Gerarda Toala i Carla Dahlmana najbolja je knjiga do sada napisana o post-Dejtonskoj Bosni.”

Marko Hoare, Lektor, Univerzitet Kingston London, i autor Knjige Istorija Bosne: od Srednjeg vijeka do danas.

“Ovo je prvi opsezan tretman bosanskog konflikta i post-konfliktnog perioda kao neprekidne price onih ciji su zivoti unisteni ili naruseni. Jedinstvena prednost autora kao politickih geografa evidentna je u preobilju vrijednih uvida koji znacajno doprinose nasem razumjevanju zadnja dva burna desetljeca u Bosni i medjunarodnih pokusaja da ih preprave. Toal and Dahlman vjesto koriste iskaze i presude Medjunarodnog tribunala za ratne zlocine u bivsoj Jugoslaviji u konstruisanju njihovog prikaza rata i etnickog ciscenja. Ova knjiga je neprocjenjljiv dodatak pismenoj dokumentaciji kompleksnih i spornih dogadjaja koji su se desili za vrijeme bosanskog konflikta.”

Robert Donia, istrazivac-saradnik, Centar za ruske, istocnoevropske, i evroazijske studije, Univerzitet u Micigenu, i autor knjige Sarajevo: Biografija.

“Autori nude detaljnu i ostroumnu analizu posljedica rata na post-Dejtonsku Bosnu. Koristeci se opseznom pisanom dokumentacijom na engleskom jeziku i intervjuima sa raznim lokalnim ucesnicima, oni pruzaju najperceptivniji prikaz savremenih drustvenih i politickih dilema u Bosni i Hercegovini.”

Ivo Banac, Professor emeritus istorije, Univerzitet Yale.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s